Hvor og hvorfor skal vi stoppe?

Det er skrevet mye bra om datalagringsdirektivet i det siste. Derfor har jeg ikke tenkt å gå inn på selve konsekvensene, men bare henvise til det Vampus, Audun Lysbakken og nyvalgt leder for Stopp Datalagringsdirektivet, Lars-Henrik Michelsen, har skrevet om dette.

Jeg har lyst til å kommentere selve datalagringsdirektivdebatten (et ord som er 1/5 av en twittermelding) og argumentene som brukes for.

Angrepene på personvernet i et land som Norge vil alltid springe ut fra gode intensjoner. Det vil alltid eksistere en potensiell motsetning mellom å forhindre kriminalitet og retten til å leve uten overvåking. De som er for datalagringsdirektivet har begrunnelser vi kan dele. Problemet er ikke her.  Problemet er mangelen på prinsipper de legger til grunn for debatten.

Kort oppsummert er det to argumenter som utgjør kjernen.

1. Det er ikke i prinsippet nytt i forhold til dagens situasjon. Det lagres allerede informasjon om datatrafikk til fakturaformål. (Storberget med flere)

2. Hvis det kan hindre alvorlig kriminalitet er det nødvendig. Helga Pedersen går så langt som å si at «hvis det kan hindre ett eneste overgrep er det verdt det«.

Problemet med begge disse standpunktene er at de kan brukes i alle personvernsdebatter. Hvis ikke datalagringsdirektivet innebærerer noe nytt, hva innebærer da noe nytt? Hvis mer overvåking kan forhindre annen type kriminalitet hvorfor skal vi da ikke gjøre det? Hvor og hvorfor skal vi stoppe?

«There was of course no way of knowing whether you were being watched at any given moment. How often, or on what system, the Thought Police plugged in on any individual wire was guesswork. It was even conceivable that they watched everybody all the time. But at any rate they could plug in your wire whenever they wanted to. You had to live—did live, from habit that became instinct—in the assumption that every sound you made was overheard, and, except in darkness, every movement scrutinized.»

– Orwell 1984

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s