Dagens gladnyhet

Dagens gladnyhet er definitivt at Vigrid legges ned. Tidligere i høst har Norgespatriotene gjort det samme. Selv om vi ikke mangler rasistiske og idiotiske politikere har vi ikke lengre noen profilerte nazister eller nazistorganisasjoner. Det ser ikke ut som om interessen for denne typen høyreekstremisme er så stor i Norge. Det er veldig gledelig. Særlig fordi utviklingen i mange andre europeiske land, særlig i Øst-Europa, viser at dette ikke er en selvfølge.

Det er vanskelig å si helt sikkert hvorfor organisert nazisme har så dårlige vekstvilkår i Norge, men norsk krigshistorie, mindre sosiale og økonomiske konflikter kombinert med en relativt vellykket integreringspolitikk er viktige faktorer.

Norge er et land med relativt små forskjeller, lav arbeidsløshet og hvor folk i stor grad har et økonomisk sikkerhetsnett. De landene hvor nazistene vokser mest mangler i stor grad dette. Dette fører til økt frykt og sosiale spenninger som igjen får uttrykk i jakten på «de andre». På syndebukkene.

Sosiale spenninger forekommer ikke i et vakum, men kombineres gjerne med en nostalgisk historieforståelse hvor «alt var bedre før». En påstand som sjeldent er sann (hvertfall ikke i Norge), men ofte gjentatt. De fremmede «tar jobbene» eller «importerer kriminalitet» og blir en opplevd fiende for folk som mangler jobb eller er redde for kriminelle.

Med mindre sosiale spenninger og en integrering som, til tross for hva man skulle tro hvis man følger det offentlige ordskiftet, går ganske bra er rekrutteringsgrunnlaget for nazister mye dårligere enn i andre land. Men også det at integreringa går ganske bra henger nøye sammen med at Norge har satsa på fellesskapsløsninger og velferdsstat. Audun Lysbakken har rett og slett et bedre utgangspunkt for jobben han skal gjøre enn mange av hans europeiske kollegaer.

Til sist er det viktig at forsøk på å organisere nazister i Norge har hele tiden møtt motstand. De får ikke holde på i fred og ro. Dette er avgjørende for å hindre at de får bygge seg opp.

Dagens gladnyhet kan derfor ikke bli en hvilepute, bare en ytterligere inspirasjon til alle antirasister.

 

Reklamer

4 thoughts on “Dagens gladnyhet

 1. Jarle Berg

  Kanskje dagens såkalte høyreekstreme og nasjonalister bare er i ferd med å omgruppere seg? Slik at folk med slike politiske verdier vil komme mye sterkere tilbake neste gang med en ideologi som er mye bedre forankret i dagens politiske realiteter.

  Sverigedemokratene tar stadig oftere i bruk en retorikk hvor de definerer seg selv som representanter for den etniske undertrykte svenske ursprungsbefolkning i en folkevandringstid, de er altså den hvite urbefolkningens politiske representanter i dagens multikulturelle Sverige.

  Så ideologisk og retorisk likner dagens såkalte høyreekstreme partier mer og mer på samiske aktivister de siste 30-40 årene.
  Til slutt ender vel nasjonalistene opp som en like høyt elsket urbefolkningsminoritet i Norge som samene, og med eget autonomt sameting i alle norske fylker?

  BNP i Storbritannia definerer seg selv slik på sin nettside:

  The British National Party exists to secure a future for the indigenous peoples of these islands in the North Atlantic which have been our homeland for millennia.

  We use the term indigenous to describe the people whose ancestors were the earliest settlers here after the last great Ice Age and which have been complemented by the historic migrations from mainland Europe.

  The migrations of the Celts, Anglo-Saxons, Danes, Norse and closely related kindred peoples have been, over the past few thousands years, instrumental in defining the character of our family of nations.

  While we recognise the United Kingdom as a political entity, the BNP does not arrogantly seek to impose one set of Westminster dominated decisions across these nations. We embrace and cherish the native cultural diversity within the British Isles and wish to extend the concept of democracy to the lowest possible level, where those that are affected by a decision are the ones who influence and make the decision.

  Selv Sametinget her i Norge kunne ikke kommet opp med et mer politisk korrekt manifest enn BNP’s.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s