Utdanning og statistikk i Sør-Sudan

Det kan være vanskelig å skjønne nøyaktig hvor store utfordringer myndighetene her i Sør-Sudan (GOSS) har for å bygge en opp tjenestene til folk. Særlig vanskelig er det fordi det, av åpenbare grunner, finnes litt lite statistikk om sivilbefolkningen.

Dette er ikke så rart. Det er ingen som ringer og plager deg for å si ”Hei jeg ringer fra MMI/SSB/TBF* og lurte på om jeg kunne spørre deg noen spørsmål”. Det var heller ingen som kom på døra med spørreskjema under krigen.

Det gjør Southern Sudan Centre for Census Statistics and Evaluation (SSCCE) noe med. Sist uke kom statistisk årbok for Sør-Sudan 2009. En liten gullgruve for oss som liker tabeller, grafer og kart med farger.

Den er ganske interessant, om ikke annet for å se nettopp utfordringene.

De som har interesse av bør særlig sjekke kartene og utdanningsdelen av årboka.

Tar med to tabeller som eksempel på hvor stor jobb statsbygging i Sør-Sudan er. Kanskje spesielt til glede for tidligere kollegaer i KD. De første tallene er litt gamle. Fra 2006. Det er bare ett år etter at fredsavtalen ble undertegna. Dette var utgangspunktet for å bygge opp et skolesystem.

GOSS har også gitt ut et statistikkhefte om utdanning. Der fant jeg denne tabellen som viser situasjonen i 2009. Det mangler ganske mye, men jeg er hvert fall imponert over framgangen.

Reklamer

4 thoughts on “Utdanning og statistikk i Sør-Sudan

 1. Audun Herning

  Dem har blitt kjempeglade i skolen.

  Men selv om talla sier 102% gross enrolment trenger ikke det å bety 102% av alle i riktig alder i staten. Det betyr bare at tallet er 102% i forhold til folketelling. Returnerte flyktninger var ikke i den opprinnelige tellinga, men det ser ut som om dem får gå på skole for det.

  Det er ganske mange returnerte flyktninger i Sør-Sudan

  • Lene

   Og…. Gross Enrolment Rate inkluderer alle uannsett alder mens befolkningsgrunnlaget som studentene deles pa er de mellom 6-13 for grunnskolen. Folgende formel:
   Primary School Students of all ages/population aged 6-13

   Og siden bare 40% av studentene i grunnskolen er mellom 6-13 sa blir GER lett mer enn 100%

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s