Å prøve hardt, men feile verre

Omar al-Bashir Sudans president, tidligere kuppmaker og ettersøkt for forbrytelser mot menneskeheten har lagt om retorikken. Nå for tida handler alt om hvor viktig det er med demokratiske valg. Ikke så rart. Al-Bashirs regime trenger desperat annerkjennelsen et valg kunne gitt dem siden de er veldig isolerte internasjonalt.

At demokrati ikke akkurat kommer naturlig til regimet skinner likevel litt gjennom når al-Bashir skal forklare hvor viktig det er. «We wanted them to see the free and fair elections, but if they interfere in our affairs, we will cut their fingers off, put them under our shoes, and throw them out» kunne han fortelle i en tale i går. Han snakket om internasjonale valgobservatører. Klassisk democracyFAIL!

Bakgrunnen for talen er imidlertid ganske interessant. I det siste har det gått en del rykter om utsettelse av valget. Ryktene kommer fra tu ulike leire. Først er det fra politisk hold. Partiene til åtte av tolv presidenkandidater ønsker å utsette valget til november. Den offisielle  begrunnelsen er at man må gjøre om på to lover. En medielov og en sikkerhetslov. Dette stemmer. Disse lovene burde definitivt blitt endra. Samtidig er det vanskelig å se at dette var noe de oppdaga nå nylig. Debatten har gått lenge. Det er fristende å si at en annen viktig bevegsgrunn er dårlig planlegging av valgkampanjen.

Den andre grunnen til at utsettelsesryktene har kommet er at FN og uavhengige valgobservatører visstnok har bedt om at valget utsettes en uke på grunn av logistikkmessige utfordringer. Det kommer rett og slett til å bli veldig vanskelig å få alle stemmesedlene ut tidsnok.

Jeg tror ikke at valget blir utsatt. Grunnen til det er at verken al-Bashirs parti NCP eller SPLM i sør ønsker det. Av to ulike grunner. For NCP henger det sammen med ønsket om annerkjennelse. For SPLM er det litt mer komplekst. Valget henger sammen med folkeavstemninga om uavhengighet for Sør. Det er dette alle her i Sør egentlig har fokus på. Utfordringa ligger i at enhver utsettelse plasserer valget nærmere og nærmere regntida. Regntida vil isolere mange lokalsamfunn i flere måneder. Dette er samfunn hvor det ikke går veier og all transport er avhengig av enten fly, motorsykkel eller esel. I regntida kommer allerede dårlige veier, stier og flystriper til å bli ubrukelige. Valget blir rett og slett umulig å gjennomføre. Det man frykter her er at en utsettelse av valget vil føre til en utsettelse av folkeavstemninga. En slik utsettelse vil bli møtt med ekstrem mistro og misnøye og føre til at mange mister troa på at fredsavtalen er veien å gå.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s