Boikott og forvirring

Det har vært spennende dager i det siste for de av oss som følger Sudanesisk politikk. Under to uker før valget (11.-13. apr) trekker først SPLMs presidentkandidat seg for å bli fulgt dagen etter av de fleste andre partiene.

Begrunnelsen opposisjonen gir er fiksing av valget og situasjonen i Darfur. Disse henger tett sammen som denne rapporten viser.

Akkurat nå er det veldig vanskelig å få full oversikt over hvem som boikotter hva. Noen sier at opposisjonen boikotter alt, andre sier at det bare er presidentvalget som boikottes. I tillegg finnes alle mulige mellomposisjoner. Denne bloggen beskriver det ganske bra og er også en god blogg hvis man vil vite mer.

I de siste ukene har kritikken mot valgprosessen og valgkommisjonen (NEC) økt. Både fordi mange hevder at hele prosessen er rigga, men også på grunn av flere konkrete hendelser. Et eksempel på det er at NEC flytta trykkinga av noen av stemmesedlene fra et trykkeri i Slovenia til et myndighetskontrollert trykkeri i Khartoum (med en økning i pris fra 800 000$ til to millioner$).

Kritikken har også vært mot å gjennomføre valget nå. Opposisjonen hevder at lovverket, mer spesifikt en medielov og en sikkerhetslov, ikke gjør det mulig med frie og rettferdige valg. Dette kombinert med den uklare situasjonen i Darfur har gjort at opposisjonen krever valget utsatt til november. Dette kan igjen føre til en utsettelse av folkeavstemninga. En utsettelse SPLM veldig vanskelig kan leve med og som vil øke mistroen til hele fredsprosessen i Sør.

Uansett hvilket omfang boikotten har er det klart at dette er alvorlig. Ikke nødvendigvis fordi resultatet blir veldig annerledes, men fordi det for det første fratar al-Bashir mye av den legetimiteten han sårt ønsker seg og så fordi det setter spørsmålstegn ved valget. Dette kan igjen få konsekvenser for folkeavstemninga om selvstendighet for sør som er planlagt i januar neste år.  Det alle venter på nå er hva som blir reaksjonen fra NCP og al-Bashir. Foreløpig er det eneste jeg har sett at de mener valget skal fortsette som planlagt.

Se også:

Amerikanerne ønsker at valget fortsetter.

Joint statement fra Norge, USA og UK

Reklamer

3 thoughts on “Boikott og forvirring

  1. ingrid

    Hm.. syns det var litt vanskelig å skjønne dette med opposisjonen. SPLMs pres kandidat trekker seg, men SPLM ønsker vel fortsatt valget gjennomfør nå – før regntida – slik at folkeavstemminga i jan ikke lider av det? -Her tar jeg gjerne i mot oppklarende kommentarer:)

  2. Audun Herning

    En utsettelse av valget vil fort bety en utsettelse av folkeavstemminga. Dette er det veldig viktig for SPLM å unngå. Dermed så trekker de seg fra valget av president, men fortsetter valget i Sør og for delstatsparlamentene.

    Selv så sier de at de gjør det for å ikke gi legetimitet til prosessen og valget av al-Bashir

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s