This was the first time I voted. I hope it is not the last

I dag er det dag to i valget. Alle rapporter sier at ting så langt har gått fredelig for seg, men slettes ikke uten problemer (kort beskrivelse, bedre analyse). Noe annet var heller ikke å vente. Det er ikke så lett å gjennomføre et valg for første gang med en befolkning som hverken har gjort det før eller kan lese å skrive. Det kompliserte valgsystemet hjelper heller ikke.

Egentlig skulle valglokalene åpna klokka åtte i går. Det var det de færreste som gjorde. Hvertfall her i Sør.

Sudanesisk stemmelokale like før det åpner

Til og med Presidenten i Sør Sudan, Salva Kiir, måtte vente. Når han kom litt over åtte var de rett og slett ikke klare. Han måtte sitte under et tre til klokka ble ni. Han var ganske heldig. Min kollega Jacob måtte stå i kø fram til klokka ble ca 12. før de åpna lokalene. Og da var det fortsatt timer med kø igjen. Ikke det at køen er så lang, men det tar litt tid å stemme tolv ganger.

Det største problemet var allikavel ikke at lokalene åpna seint, men at det var så vanskelig å finne navnet sitt. Alle er registrert for å stemme på ett lokale. Det er bare det at siden man har fordelt folk utover for en veldig skeivfordeling mellom valglokalene så vet ikke folk nødvendigvis hvor de skal stemme.  Mange må gå mellom stemmelokalene å lete etter navnet sitt på en liste. Og som ikke det var nok så er detnoen få steder hvor lista ikke henger utenfor lokalet. Dermed må man først stå i kø og så håpe at det var riktig lokale. Det er et stort problem her i Juba, men et mye større problem der hvor avstanden mellom lokalene er større.  Noen jeg snakka med måtte først gå en tur som tok en time med bil, de har selvfølgelig ikke tilgang på bil, for så å lete mellom tre lokaler som lå en time å gå fra hverandre.

Videre så er det heller ikke så lett å finne navnet sitt. Både fordi det er håndskrevne lister som i all hast ble tasta inn på data, men også fordi det store flertallet er analfabeter. Navn kan også skrives i ulike måter (som Herning, Audun og Audun Herning).

Til tross for alt dette har det ikke kommet noen rappporter om voldelige hendelser. Hele valget har til nå vært relativt fredelig. Ikke fredelig som i Norge fredelig, men i forhold til bakgrunnsstøyen av vold som er her har det foreløpig gått bra. Vi håper alle at det fortsetter sånn.

Gårsdagen var også morsom fordi jeg fikk vært med Jacob å stemme for første gang. Både når han fant navnetpå lista, i køen og selve stemmegivinga. Han ringte når han nærma seg så jeg slapp å vente hele tida. Her er bildet hvor han nettopp har stemt for første gang med blekk på fingeren for å sikre mot valgjuks. Som han sa det. This was my first time to vote, I hope it is not the last.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s