Piska av brennesle under kjøretime

Jeg har ikke sertifikat for bilkjøring. Det er flere grunner til det. Den viktigste er at jeg ikke har hatt noe voldsomt behov for det før. I tillegg har det vært så mye annet jeg heller vil bruke tid og penger på. De siste åra har dette derimot begynt å bli litt flaut. Jeg har derfor lenge tenkt at jeg «snart må begynne å lære meg å kjøre bil», men det har egentlig stopp der. Til nå. Stor var derfor gleden når Lene som også jobber her i Juba tilbød meg å kunne øvelseskjøre med henne.

Først og fremst fordi jeg endelig kan lære å kjøre, men også litt fordi Lene kjører den kuleste bilen i hele Juba.

Lenes bil og meg som prøver å snike til meg kred.

En jeep som er eldre enn meg. I går var første kjøretime. Lene var en stor pedagog, noe som trengtes. Å kjøre bil i Juba er nemlig ikke helt som å kjøre bil hjemme. Fort måtte jeg forsere både gjørmegraver og store hull i veien. Og når jeg sier hull mener jeg ikke sånne som hjemme. En del av veiene her er i dårligere kjørestand enn et uttørka elveleie hjemme i Norge. FrP kom hit hvis dere vil klage på veier.

En annen ting er at selv om bilen til Lene er veldig kul har den også noen utfordringer. Rattet er f.eks på høyre side, den litt kranglete girspaken er dermed på venstre, clutsjen trenger en veldig myndig fot og alle pedalene er tilpassa noen som er ca 20 cm lavere enn meg. Til gjengjeld kan den starte i tredje gir (det fant jeg ut ved å ufrivillig prøve flere ganger) og den kan komme seg gjennom så å si en hver hindring.

Men det største problemet var hverken bil eller vei, men en gjeng med drittunger. Etter å ha prøvd fram og tilbake på parkeringsplassen uttafor UNMIS, til stor glede for lokale lastebilsjåfører og til forundring for bangladeshiske soldater, var det ut på veien. Riktignok en linjalrett vei med minimalt med trafikk, men en vei åkke som. Jeg skal ikke skryte på meg å kjøre fort. Snarere tvert i mot. Og når det kom en liten gruppe unger på veien kjørte jeg enda saktere. Tydeligvis var dette en fryktelig dum strategi. De mente nok at jeg trengte litt oppmuntring. Så en av drittungene slo til armen min med en brennesleplante han hadde lagd et slags sverd av. Jeg var litt for konsentrert om å kjøre i 20 km/t, så jeg merka det ikke med en gang. TIl gjengjeld merka jeg det etter hvert.

Konklusjonen er at jeg er endelig i gang med bilkjøring. Og hvis jeg lærer det her med gjørmegraver, gamle (men kule) biler og unger som pisker en med brennesle skal jeg nok greie å prøvekjøre hjemme også. Trafikalt grunnkurs blir det nok verre med her nede.

Reklamer

6 thoughts on “Piska av brennesle under kjøretime

 1. Kjell

  Endelig !! Du får hilse så mye til Lene og takke for at hun stiller kjøretøyet sitt til disp og tar kjørelærerjobben.
  Hvor mye er det for en kjøretime i Juba nå om dagen ? Er litt usikker på om norske myndigheter godtar sørsudansk førerkort, dere har vel ikke glattkjøringskurs der nede ?? Uansett ønsker jeg lykke til. Du får holde oss orientert om hvordan det går etterhvert og så får vi ta speilvendt kjøretrening når du kommer hjem i sommer. Klem fra pap

 2. Gjermund S

  Synes du skylder å nevne at du har øvelseskjørt før, dog bare på bensinsstasjoner i USA. Riktignok fikk du ikke lov til å trykke på gasspedalen på en bil med automatgir, men likevel.

  Forøvrig håper jeg du får kjørt masse, slik at du kan få deg beviset på voksen når du engang kommer hjem til Norge. 🙂

 3. Audun Herning

  @pappa Jeg tror prisen på kjøretimer ligger rundt 1:1 i forhold til prisen på tangotimer. Vi har ikke glattkjøring, men er til gjengjeld racere på terrengkjøring. Foreløpig godtar heller ikke sørsudansesiske myndigheter sørsudanesiske kjørekort. De har et tåpelig system hvor de ti ulike statene utsteder kjørerkort. Det er tåpelig fordi et kjørekort fra en stat ikke nødvendigvis er gyldig i en annen…

  @gjermund. Jeg tror det er vanskelig å komme lengre vekk fra det chrystlermonsteret vi kjørte og de parkeringsplassene. Men husk at jeg fikk lov til å tråkke på gasspedalen til slutt. Bare ikke veldig hardt. Dessuten parkerte jeg finere enn Audun (en av mine var hvertfall bedre enn en av hans).

  • Audun Herning

   If we can make it here we’ll make it anywhere… I’m impressed by your Norwegian by the way 🙂

 4. Aina

  Søren klype, skal du også ta lappen nå. Eller lappen er kanskje å ta i, som du og din far påpeker over. Lykke til i alle fall! Og ja, bilen er rå!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s