Bo i en ananas eller et nesehorn? Kom til Sør Sudan!

Altså ikke helt med en gang, men kanskje om noen år.

I følge Bloomberg og AP foreligger det planer om å bruke 10,1 mrd dollar på å bygge om de ti delstatshovedstadene slik at de får en utforming som minner om frukt eller dyr. Juba ligger i Central Equatoria. I flagget til Central Equatoria er det et nesehorn. Derfor skal Juba få en form som et nesehorn. Bilde hos AP

Ved første gjennomlesing virker det som en ide fra et nachspiel og tidenes eksempel for bistandsmotstandere. Hvis man leser litt nøyere så har som vanlig journalistene latt det åpenbare tabloide poenget komme i veien for det som faktisk blir sagt.

1.De skal bruke penger på byutvikling. Det er åpenbart helt nødvendig. Juba er, som det blir sagt i den ene artikkelen, mer en samling av slummer enn en by. Å ta et helhetlig grep rundt byutviklingen er helt nødvendig.

2. De tenker langsiktig. Her er det ikke snakk om å rive Enerhaugsbebyggelsen for verdens styggeste blokker (“Vi har et stenk av dårlig samvittighet, men jeg tror at glass og betong passer for vår tids mennesker”) eller bygge et Galleri Oslo. To av de mange  anfall av blindhet og stupiditet som har gitt oss så mange monumenter over udugelighet og kortsiktighet i hovedstaden. Det er snakk om å lage planer som kan følges i generasjoner. Tenk så enda vakrere Oslo hadde vært hvis noen hadde gjort dette i 1910.

3. De lager en form på byen som er hentet fra delstatssymbolene. En kombinasjon av Nazca-figurene i Peru og en selvpålagt markagrense midt ute på sletta. Jeg er riktignok skeptisk til en by formet som giraff, men ananas? Hvorfor ikke? Skulle ønske flere var villige til å tenke så stort.

Hvis det hadde vært snakk om å bruke mer enn 10 mrd dollar bare på å lage en form på byene ville det kanskje vært verdens dummeste ide. Å tenke langsiktig og bruke penger på byplanlegging derimot det har jeg sansen for. Så jeg heier på både nesehornet og ananasen, men ikke giraffen.

Takk til Henrik på hovedkontoret som tipsa meg.

Edit: Hørte på BBC i dag at giraffplanen innebar at myndighetene og offentlige kontorer skulle være i hodet. Føttene skulle blant annet inneholde boliger. Og halen? Halen skulle romme kloakkanlegget.

Reklamer

One thought on “Bo i en ananas eller et nesehorn? Kom til Sør Sudan!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s