Det nærmer seg

Det begynner å nærme seg folkeavstemming. 9. januar 2011 skal Sør-Sudanerne stemme om hvorvidt de ønsker å forbli en del av Sudan eller om de vil at Sør-Sudan skal bli en egen stat. Som det er nå ligger alt an til at vi snart kan se den nyeste staten i verden her nede.

Noen skjær i sjøen er det før den tid. Blant annet er man fortsatt ikke enige om hvor grensa skal gå i oljerike Abiyei, det er uavklarte spørsmål når det kommer til statsborgerskap, wealth sharing og mye annet. Mye av dette skulle i følge fredsavtalen vært løst for lenge siden. Grensene skulle for eksempel vært klare et halvt år etter at avtalen ble undertegna i 2005.

Nå begynner man å komme i tidsnød. Folkeavstemminga er om litt over 100 dager, men fortsatt har man ikke begynt prosessen med å registrere velgere. Faktisk så hadde folkeavstemmingskommisjonen sitt første møte sist uke. Dette bunner i uenigheter mellom Nord og Sør om blant annet sammensetningen av kommisjonen.  En av mange hendelser som har fått mange søringer til å hevde at Nord med vilje trenerer prosessen.

Denne opplevde treneringen bidrar til økt spenning. For Sør er det uaktuelt å flytte datoen. De krever at folkeavstemminga vil gå på tida selv om man ikke blir enige om hva som er grensene. Uansett hva myndighetene ville mene er dette også den tydelige stemninga på gata i Juba. Folk er redd for at en utsettelse, uansett hvor kort, vil bety at folkeavstemminga ikke vil finne sted. Historisk har de grunn til å frykte dette. Allerede tidlig på 1990-tallet skrev politikeren Abel Alier Kwai boka «Too Many Agreements Dishonored».

Med dette bakteppet er prosessen avhengig av press og oppmerksomhet fra det internasjonale samfunnet. I forbindelse med FNs generalforsamling skal Sudan diskuteres på fredag. Det hvite hus har allerede varslet at Obama skal komme med «substansial remarks«. Med amerikanerens viktige rolle blir det avgjørende hva han komer til å si. Vi venter i spenning.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s