Advarsler

Det mangler ikke på advarsler for at ting kan surne i Sudan for tida. Hillary Clinton kalte situasjonen for en ”tikkende bombe” og mange eksperter og kommentatorer varsler om at hvis ikke det internasjonale samfunnet ikke kjenner sin besøkelsestid kan resultatet bli at Sudan går tilbake til borgerkrig. Dette er selvfølgelig en sannhet med modifikasjoner. Sudan ER i borgerkrig. Det er ikke fred i Darfur noe dagens rapporterte bombing av sivile viser ganske klart.

Men hvis det verst tenkelige scenarioet, ny krig mellom Nord og Sør, skulle slå til vil det sannsynligvis være en mer brutal krig enn noe Sudan har vært borte i før. Med tanke på landets historie, to millioner døde, og over fire millioner flyktninger i sist slik borgerkrig, er det ganske dystre spådommer.

Jeg velger å være optimist. Jeg tror og håper at det kommer til å gå bra. At det ikke blir noen ny stor krig og at folkeavstemminga blir respektert.

At folkeavstemminga blir gjennomført og respektert er helt avgjørende. Hvis ikke er det vanskelig å spå hva som vil skje og enda vanskeligere å være optimist.

Derfor er det andre advarsler som må følges. I skyggen av FNs generalforsamling og dagens høynivåmøte gikk partiet med makta i Khartoum, National Congress Party (NCP), ut i går og sa at de verken vil godta gjennomføringa eller resultatet av folkeavstemminga dersom det ikke er en ”democratic atmosphere” i Sør-Sudan.  At NCP ikke akkurat selv er kjent for å sette demokratiet i høysetet skal få ligge nå. Det er tre andre punkter som er viktigere.

Det første er at det er en selvsagt rett for alle å propagandere og argumentere for sitt syn.

Det andre er at for meg virker det som om det er for seint for NCP. Jeg kan ikke se hvordan de på dette tidspunkt skal overbevise nok Sørsudanere til å stemme for unity.

Det tredje punktet er formuleringen ”democratic atmosphere”. Det er en formulering som det er vanskelig å være uenig med og vanskelig å avgrense. Flere jeg har snakka med leser dette mer som et varsel om at NCP vil gjøre det de kan for å underkjenne resultatet eller hindre folkeavstemninga i å finne sted.

Det vil i så fall bli stygt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s