Gjør som vi sier, ikke som vi gjorde

Det er nå under 100 dager til folkeavstemninga om Sør Sudan skal bli et eget land. Kommentatorene står i kø for å fortelle hvor dårlig det kommer til å gå og at det er nødt til å bli krig. Samtidig flyr det internasjonale samfunnet inn hundrevis av valgobservatører for å sikre at alt går riktig for seg.

Jeg er optimist. Jeg tror og håper at det kommer til å gå ganske bra. En forutsetning for at det går bra er at det internasjonale samfunet støtter opp rundt Sørs rett til selvbestemmelse og bidrar til at folkeavstemninga blir så rolig, åpen og rettferdig som mulig.

Blant de som sender valgobsevatører og gjør en innsats for at dette skal gå bra er Norge. Dette er bra, men la oss håpe at Sudanerne ikke gjør som vi gjorde når vi var i deres situasjon. Hva tror du internasjonale valgobservatører ville sagt om folkeavstemninga om Norges uavhengighet fra Sverige i 1905?

Fra Wikipedias to artikler om unionsoppløsningen: ”svenskene var skeptiske til resultatet. Det hadde de grunn til å være, for folkeavstemningen foregikk ikke etter moderne, anerkjente, demokratiske prinsipper. Blant annet var det flere steder ikke trykt opp nei-sedler, mens kirkene (som var avstemningslokalene) var prydet med norske flagg.

I flere aviser ble i tillegg de som etter ryktene hadde stemt imot «den stedfundne oppløsning» (man stemte ikke for eller imot unionsoppløsning; man stemte bare over hvorvidt man var enig i det som hadde skjedd eller ikke) hengt ut med navn og adresse 368 208 (99,95 %) stemte ja, 184 stemte nei.

Det var 85,4 % fremmøte. Alminnelig stemmerett for menn (over 25 år) ble innført i Norge i 1898, men kvinnene fikk ikke stemmerett før i 1913. Til tross for kraftige henstillinger fra kvinnesaksbevegelsen fikk kvinnene – halve befolkningen – ikke være med på folkeavstemningene i 1905”.

Ikke akkurat noe vi ville godtatt i dag altså. 184 Nei-stemmer er bare 64 flere enn de som stemte på Donald Duck i det nylig avholdte valget i Sverige (han knuste Harry Potter, Gud, Knugen og Jesus).

Neivel, det var kanskje ikke helt perfekt, men det ble i det minste fredelig. Og svenskene har, sammen med danskene, vært våre beste venner siden.

Et annet lyspunkt: Hele folkeavstemninga ble arrangert på 14 dager.

Bildet er fra intenrettserien Scandinavia and the World som jeg syns til tider er ganske morsom. Se f.eks denne eller denne

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s