Thabo Mbeki

Juba er en helt annen by. Plutselig er byen full (og da mener jeg FULL) av sjuskete journalister, hjelpende Hollywood kjendiser og tidligere profilerte politikere og presidenter.

I går var jeg for eksempel og så Thabo Mbeki, tidligere president i Sør Afrika nå leder for den Afrikanske Unionens «High Level Implementation Panel» som holdt en forelesning i samarbeid med Universitetet i Juba med påfølgende kommentarer spørsmål og svar.

Thabo Mbeki and the High Level Implementation Panel
Mbeki snakker til et fullsatt Nyakoron

Det er mer enn nok å spørre Mbeki om (mumle mumle HIV mumle mumle nyliberalisme i Sør-Afrika), men nå er selvsagt fokuset 100 % på Sudan.

Talen var interessant, ikke fordi den sa så mye nytt, men på grunn av hva han ikke snakket om og hvilke temaer han valgte  å ta opp.

Det mest interessante var den totale mangelen på advarseler i forhold til konflikt og vold. Det forsterka mitt inntrykk at de aller fleste nå regner med at dette kommer til å gå (relativt) rolig for seg. Det eneste var en advarsel om at Sør Sudan ikke må gjenta feilene i det gamle Sudan med å marginalisere etniske grupper eller geografiske områder.

Et virkelig fullpakka Nyakoron

Det var også en tale som var fremoverskuende i den forstand at den advarte mot en del feller andre afrikanske land har gått i. Som diskriminering, marginalisering, konsentrasjon av makt og manglende demokratiske institusjoner. Enda mer spennnende vr at det var nettopp dette temaet som sterkest ble fremhevet av Sør Sudanerne selv. Først av en professor som kommenterte og siden i spørsmålene fra salen. Det er positivt for den nye staten som nå etter all sannsynlighet kommer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s