Abyeis nabolag

Hva skjer egentlig i Abyei?

Det er vanskelig å få oversikt over hva som skjer i Abyei. Det er få journalister der, FN er veldig begrensa i hvor de kan operere og det finnes få eller ingen andre uavhengige observatører. Jeg skal prøve å poste nyheter her, men vil også gi litt bakgrunnsinformasjon om området.

Abyei ligger på grensa mellom sør og nord. Men siden konflikten her ikke kan ses på isolert, kan det være kjekt å vite litt om nabolaget.

Nord-øst for Abyei ligger Nuba Mountains. Et område som administrativt ligger i nord, men hvor befolkningen skiller seg ut fra sine nordlige naboer kulturelt og religiøst. Nuba er et særegent område, men befolkningen der føler større tilhørlighet til befolkningen i Sør enn i Nord. Under krigen var det mange SPLA-soldater som kom fra nettopp Nuba Mountains, og området opplevde også noen av de hardeste kampene (bør leses!) og var hardt ramma av Khartoums bombeflykampanje mot sivilbefolkningen. Som et ledd i fredsforhandlingene ble Nuba Mountains innlemmet i Southern Kordofan, et område som har spesiell status i the Comprehensive Peace Agreement (CPA), fredsavtalen mellom Sør og Nord. I denne avtalen skulle Southern Kordofan ha såkalte popular consultations om forholdet til sentralmakta i Khartoum. Dette er ikke en folkeavstemning (selv om mange nok forveksla de to). Denne skulle gjennomføres av det nyvalgte parlamentet. På grunn av gjentatte forsinkelser av valg, og Khartoums åpenbare motvilje mot popular consultations har disse ikke blitt gjennomført. Så lenge marginaliseringa av periferien fra Khartoum fortsetter står Nuba Mountains dermed igjen uten noe å vise til for alle ofrene de gjorde.

Området har også blitt ytterligere militarisert de siste årene. Til tross for at FN skal overvåke området har de bare tilgang til ca 40%. Militariseringa oppleves åpnbart som en direkte trussel for deler av sivilbefolkninga.

I denne situasjonen er det gjennomført et valg. Den ICC-etterlyste Harun al-Hilu ble utpekt som vinner. Dette vil bidra til at de delene av Southern Kordofan som identifiserer seg med Sør og som opplevde Nords overgrep under krigen føler seg ytterligere marginalisert. Valgresultatet er også omstridt. SPLM nekter å annerkjenne det. Cartersenteret, som er uavhengige valgobservatører har sagt at valget var «Peaceful and Credible, Despite Climate of Insecurity and Some Irregularities«. Det synes jeg er rart. Blant annet fordi jeg synes setninga er selvmotsigende, men også fordi det var 100 000 færre registrerte til denne runden enn til sist runde. Sist ble valget utsatt på grunn av åpenbar juks med folketellinga og ikke minst en ekstremt politisk inndeling av valgkretsene. Dette har bare blitt delvis retta på. I tillegg er det mye annet som tyder på rigging selv om det ikke nødvendigvis trenger å gjennomføres akkurat mens folk stemmer. Se f.eks Eric Reeves og Africa Confidential ramsalte kritikk i denne artikkelen. Når det er sagt kan jeg bare understreke at jeg selv ikke har noen mulighet til å bekrefte eller avkrefte påstander og Cartersenteret er blant de ytterst få som har hatt observatører i området. Uansett er det viktigste i forhold til hva som kan skjer framover at for mange i området er de langt i fra overbevist om at valget var riktig gjennomført.

Nord-vest for Abyei er Darfur. Darfurkonflikten burde være kjent for de fleste. Men en ting som ikke kommer så godt fram er hvordan konflikten fortsatt innebærer angrep på landsbyer og bomber av sivile. I går ble det for eksempel rapportert om et bombeangrep fra Khartoum som drepte 10 sivile.

Sør-øst for Abyei er Unity state. Her er det flere aktive militsgrupperinger. Disse har uklar politikk så vel som uklar tilknytning til Khartoum.Disse militsgrupperingene har også begynt å minelegge flere veier. Noe som gjør et område det allerede er veldig vanskelig å bevege seg i enda mer uframkommelig. Flere av de veiene som fortsatt kan brukes kommer til å være ubrukelig om bare noen få måneder da regntida gjør de om til rene gjørme-elver.

I Unity er det også et problem at Nord allerede før disse hendelsene hadde stengt grensa for all varetransport. Unity får mesteparten av maten og annet fra Nord. Dermed er det allerede lite mat på markedene i staten. Unity er også en av de statene som har fått flest internflyktninger (IDPs) fra Khartoum det siste året.

Det er i dette nabolaget flyktningene fra Abyei skal plasseres. Rapportene snakker om fler enn 20 000. Det er helt uaktuelt for dem å dra nordover. Det er ikke lett å se hvordan Sør skal kunna ta i mot dem ordentlig.

Reklamer

2 thoughts on “Abyeis nabolag

 1. Francis Okeny S.

  Audun Takk for din innsats om Abyei. Hvis du leser nyheter postet fra Juba, 14. juli 2010 (IRIN) – Det ser ut som en enkel nok sak: om en lomme av land midt i Sudan er en del av nord eller sør. Men Abyei spørsmålet er nøkkelen til varig fred i landet.

  Historisk, er Abyei del Bahr el Ghazal som ble annektert skal administrere ved den nordlige administrasjonen i 1905.

  Den siste gangen områdets beboere ble nektet retten – nedfelt i en 1972 fredsavtale – å ta et valg selv, hjalp tilbakeslag skyve landet tilbake til borgerkrig.

  Nå, rundt tre tiår senere, og fem år etter at en ny fredsavtale ble undertegnet, er de endelig satt til å holde en folkeavstemning om sin politiske framtid.

  Det er mye som må gjøres før avstemningen, planlagt for 9 januar 2011 (samme dag Sør-Sudan stemmer på løsrivelse fra nord) kan finne sted.

  Og spenningen er høy. Den 5. juli demonstrerte rundt 3000 Abyei beboere til å kreve dannelsen av kommisjonen som skal overvåke folkeavstemningen og avgrense områdets grenser, som definert av en internasjonal domstol i juli 2009.

  Samme dag, døde fem personer i sammenstøtene som fulgte en påstått angrep av væpnede menn fra Misseriya samfunnet, som er bekymret for tilgangen på beite i Abyei og lenger sør.

  Her er noen viktige opplysninger om Abyei’s folkeavstemning:

  The Question

  Selv om den eksakte ordlyden i folkeavstemningen spørsmålet har ennå ikke definert, vil velgerne bli bedt om å bestemme om du vil beholde Abyei spesielle administrative status i nord eller bli en del av Sør-Sudan, uavhengig av utfallet av sør egen folkeavstemning om løsrivelse. Resultatet av folkeavstemningen vil bli bestemt av simpelt flertall av avgitte stemmer.

  Denne spesielle status ble definert av 2005 Comprehensive Peace Accord (CPA) som endte den siste fasen av borgerkrigen. Planlagt å vare til juli 2011, gir den Abyei beboere felles statsborgerskap for to av Sudans regionale stater, en i nord, den andre i sør. Den oppfordrer også til at området som skal reguleres av en Executive Council, med medlemmer oppnevnt av felles nasjonale formannskapet før et valg er holdt. Abyei beboere er fortsatt venter på å avgi stemme i et slikt valg.

  Med de to samtidige folkeavstemninger, er det fire mulige utfall for Abyei fremtid:

  Bevaring av spesiell status i et forent Sudan, der vilkårene i den status kunne bli endret av den felles formannskapet;
  Bevaring av spesiell status i Sudan som i sør har trakk seg ut og derfor gitt opp sitt (president) rolle i Abyei administrasjon;
  Integrering i sør i et forent Sudan, med sin administrative status som skal avgjøres av regjeringen i Sør-Sudan
  Integrering i et begynnende uavhengig stat i Sør-Sudan, som ville avgjøre Abyei status og forhandle statsborgerskap problemer med Khartoum.

  Kommisjonen

  Under CPA og Abyei Referendum loven, var medlemmer av en Abyei-området Folkeavstemning Kommisjonen skal være oppnevnt så snart loven trådte i kraft, noe som skjedde da president Omar El Basher undertegnet den 31. desember 2009. Per skrivende stund (14. juli), hadde kommisjonen ikke klarlagt. Verken hadde lovet domstol, der noen klager på folkeavstemningen kunne reises.

  Utvalgets viktigste oppgaver er å gjennomføre borgerlig utdannelse (i et område med liten masse media), utarbeide manntallet, bestemme bosted kriterier (se nedenfor), satt ut folkeavstemningen forretningsorden, herunder rollen som observatører, og organisere stemmeseddel sammen med Abyei-området Administration, styresmaktene i Khartoum og regjeringen i Sør-Sudan, under internasjonal observasjon.

  Velgerne

  Hvorvidt man fortsatt et grått område. Under folkeavstemningen loven og CPA-protokollen på Abyei, stemmeberettigede inkludere beboere i Abyei-området, nemlig «medlemmer av Ngok Dinka samfunnet» og «andre Sudans bosatt i Abyei-området i samsvar med kriteriene i residency, som kan bestemmes av Commission «.

  Men siden kommisjonen ikke er etablert, disse avgjørende kriteriene fortsatt å være bestemt.

  The Border

  Et år etter at faste voldgiftsdomstolen (PCA) definert Abyei grensen har det vært lite framgang i avgrensning sin.

  The Sudan People’s Liberation Movement (SPLM), den tidligere opprørsgruppen nå i kraft i Sør-Sudan, har klaget på at medlemmene i en felles avgrensing team føler seg truet av væpnede milits elementer, som SPLM kravene er sponset av Khartoum.

  Enhver gruppe som ønsker å utsette eller sabotere folkeavstemningen kan prøve å lage en sak om at avgrensning er en forutsetning for å stemme.

  Abyei-sjefen administrator har anklaget Misseriya grupper av å flytte inn i området, fortrenger Ngok Dinka beboere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s