Svar til Peter M. i KK

Her er en sak jeg opprinnelig skrev til Folkehjelpas hjemmesider.

Peter M. Johansen i Klassekampen (bare papir) skriver i dag om situasjonen i Abyei. Peter M. skal ha ros for at han er en av de få til å både skrive om denne viktige saken og også for at han påpeker militsgruppenes rene maktspill. Artikkelen skjemmes imidlertid av noen unøyaktigheter og feil. Feil som ikke Peter M. er alene om, men som bidrar til å gi et skjevt bilde av det som nå skjer.

1.       ”Oljerike Abyei”. Abyei omtales nesten alltid som oljerikt. Dette var riktignok korrekt for 6 år siden, men ikke nå. I 2004, under innspurten av fredsforhandlingene, utgjorde Abyeis oljeproduksjon ca 76 000 bpd (barrels per day) noe som tilsvarte ca 25% av den totale oljeproduksjonen i Sudan. Siden da er det tre ting som har skjedd. Produksjonen i Abyei har gått ned, produksjonen utenfor har gått opp og ikke minst Abyei har blitt mindre. Mye mindre faktisk. Som et resultat av en domskjennelse i Haag ble Abyei i juli 2009 redusert. Dermed falt de to viktigste oljefeltene, Heglig og Bamboo, utenfor. De tilhører Nord uansett. Selv om dette er omstridt blant mange søringer har myndighetene her godtatt denne reduksjonen av området. Dermed er ikke dette en del av verken den en gang avtalte folkeavstemninga eller denne konflikten. Faktisk så stod Abyeis oljeproduksjon i 2010 for ca 4000 bbd. Eller mindre enn 1%. Neppe nok til å kalles oljerikt. Neppe nok til å starte en krig over.

2.       Selv om det er teknisk riktig å omtale Misserya som arabiske nomader som bor i Abyei så viser det ikke helt hva som er de egentlige forholdene. Misserya er en gruppe som holder til i et mye større område enn Abyei. De som bruker Abyei bruker området først og fremst i noen få måneder i tørkeperioden hvor tilgang til vann er avgjørende. Når Khartoum krever at alle, ikke bare de som bor permanent i Abyei eller en gang de som bruker det som beitemark, Misseria skal ha stemmerett i folkeavstemminga gjør de det i full visshet om at dette er et krav som umulig kan godkjennes av Sør.  Det er også et helt nytt krav og ble for eksempel ikke fremmet i fredsforhandlingene. Mandatet til Abyei Border Commission  var “to define and demarcate the area of the nine Ngok Dinka Chiefdoms transferred to Kordofan in 1905”.

Bak setninga ” valget ble aldri holdt, blant annet på grunn av uenighet om hvem som har stemmerett blant folkegruppene” skjuler det seg dermed bevisste forsøk fra Khartoumregimet på å undergrave fredsavtalen og frata innbyggerne i Abyei retten til selv å bestemme om de vil tilhøre Sør eller Nord.

3.       Det stemmer at Peter Gadet har en bakgrunn fra SPLA. Men det er først og fremst et resultat av at fredsavtalen slo fast at alle væpna grupper i Sør enten måtte inngå i SPLA eller gi fra seg våpnene. Når Peter Gadet gikk inn i 2006 var det som mangeårig fiende av SPLA. Finansiert og støttet av Nord som har en lang tradisjon for proxy-krigføring.

4.       Å hevde at militser som Peter Gadet, George Athor med flere har felles mål er i beste fall en sannhet med modifikasjoner. De har først og fremst et mål om å fremme seg selv og sin egen posisjon. At de kombinerer dette med en retorikk hvor de påpeker åpenbare utfordringer for sør og har felles uttalelser om dette er knapt felles mål. Det er også veldig sterke indisier på at disse mottar støtte fra Khartoum selv om omfanget og koordineringen er uklart.

5.       Når det gjelder anklagene om manglende fordeling av makt og posisjoner synes jeg John Luk Jok, justisminister sa det bra. Han er fra samme gruppe som Peter Gadet.  “We [Nuer] have seven ministers and also the post of the Vice President in the Government of Southern Sudan, and yet you complain of being marginalized. That is not true at all”. George Athor er Dinka, nettopp den folkegruppen som oftest blir beskyldt for å ha for stor dominans i SPLA og myndighetene.

Det er veldig bra at det skrives om det som nå skjer. Faktisk så skrives det alt for lite. Men Sudan er et komplisert sted, med mye historie. Noen av disse historiene har fått lov til å sette seg selv om de ikke lengre er sanne eller hvor historien skjuler en helt annen virkelighet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s