Følg med på Nuba Mountains

I følge Sudan Armed Forces (SAF) har de nå avsluttet de militære aksjonene i Abyei. I følge dem nyter nå området fred og sikkerhet ( «enjoys safety and security»). Fred og sikkerhet nytale for brent ned det som brennes kan, okkupasjon og en plan om å permanent endre området demografiske sammensetning.

Denne posten handler allikevel ikke om Abyei, men om Nuba Mountains og Blue Nile State. På onsdag går fristen satt av Khartoum for full avvæpning av alle soldater med SPLA-tilknytning i disse statene. Det høres ikke så urimelig ut, men problemet er følgende.

1.      Disse soldatene kommer fra nettopp disse områdene.

2.      De stoler ikke på at Khartoum vil kunne garantere for deres eller de siviles sikkerhet. Tvert i mot så ser de på SAF som en direkte trussel. Med tanke på historien, konflikten rundt valget i Southern Kordofan og den voldsomme opprustningen som har funnet sted de siste månedene er ikke dette så rart.

3.      SPLA-soldater som kommer fra disse områdene kan heller ikke dra til Sør siden de kommer fra stater som ligger i Nord.

I Sør er dette løst gjennom at styrkene som tilhørte Nord har blitt integrert i SPLA eller i områder som brannmenn og viltvoktere. Hvis ikke det blir fremforhandlet en lignende avtale i Nord er jeg meget pessimistisk.

I verste fall bruker Khartoum dette som en unnskyldning for å starte opp krigen mot folket i Nuba Mountains og i tillegg ta kontroll over områder sør for grensa som en ”sikkerhetsbuffer”. Dette vil selvfølgelig også inkludere oljefeltene. I interne dokumenter har SAF allerede sagt at de 1. juni (onsdag) vil ta kontroll over områdene. Det er vanskelig å se hvordan det kan føre til noe annet enn konflikt. Konflikter det vil være veldig vanskelig for Sør å holde seg utenfor til tross for at lederskapet her er villig til å strekke seg veldig langt for å hindre at noe forpurrer løsrivelsen 9. juli.

Det er mange ting å følge med på i Sudan i disse dagene. Nuba Mountains er kanskje det aller viktigste.

Reklamer

2 kommentarer til “Følg med på Nuba Mountains

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s