Krig i Nuba Mountains

Så er det i gang.

Det kan se ut som de mest pessimistiske antagelsene slo til. Sånn som det ser ut nå så er det på vei mot full krig i Nuba Mountains. Flere tusen har allerede måtte flykte. Rapporter kommer inn om bombefly og artilleri mot sivile, angrep på alle som er mistenkt for å støtte SPLM og også om angrep på kirker. I tillegg kommer det rapporter om luftangrep fra Nord på Sør-Sudansk territorium.

SPLM har bedt om en øyeblikkelig våpenhvile. Al-Bashir svarer at det ikke finnes noen politisk løsning på konflikten og at hæren har frie hender til å «rydde opp».

Det som skjedde i Abyei var ille, men det kan ikke sammenlignes med det som fort kan skje i Nuba Moutains. Her snakker vi om en langvarig konflikt i et område det er vanskelig å føre krig i og en motstander som har flere soldater og er godt bevæpna og organisert. Khartoum har allerede begynt å bruke bombeflyene sine. Det vil vi sannsynligvis se mer av. Det er en krig som kommer til å bli ført mot sivilbefolkninga og som kommer til å føre til store lidelser.

Det er også en krig som kommer til å få altfor lite oppmerksomhet. Det er vanskelig å få informasjon ut av Nuba Mountains og det finnes ikke en eneste vestlig journalist i området. Det er også sannsynelig at en krig i Nuba Mountains på sikt vil trekke inn Sør-Sudan hvis ikke dette blir framskynda av at Khartoum bruker denne «muligheten» til å ta kontroll over oljefeltene i grenseområdene mellom Nord og Sør.

Reklamer

4 thoughts on “Krig i Nuba Mountains

  1. Marit Hernæs

    Hei Audun.
    Er ikke overraska, dette har ligget i korta lenge. Like tragisk for det. Ifølge noen av mine informanter har Bashir liten støtte for angrepene, og intern splittelse om veien videre, men det har jo aldri vært noe stort hinder for ham før. Lurer på om det fortsatt er noen som tør å si at de har tillit til seriøsiteten i Khartoums forhandlingsvilje…
    Marit.

  2. Audun Herning

    Jeg er heller ikke overraska. Men, som du sier, så er det tragisk. Spørsmålet nå er jo hva kan hindre at dette eskalerer ytterligere og ender opp med full krig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s