Nuba Mountains og Blånilen

I Nuba Mountains og Blånilen er to humanitære katastrofer i ferd med å skje. Ikke på grunn av tørke men på grunn av mennesker, politikk og marginalisering. Dette er en bevisst og villet politikk fra regimet i Khartoum.

Se kronikken til Liv Tørres om det som skjer i Nuba Mountains nå hvor hun blant annet skriver: Etter 25 år i Sør-Sudan kjenner Norsk Folkehjelp Khartoum-regimets taktikk godt. Khartoum bærer ansvar for at 2 millioner sør-sudanere døde i borgerkrigen mellom Nord og Sør. Sudans leder, Bashir, står tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten av den internasjonale straffedomstolen, ICC. Taktikken med angrep mot sivilbefolkningen, allianser med arabisk stammemillits og bruk av sult som våpen, er kjent både fra Sør-Sudan, Nubafjellene og Darfur. Khartoum fører i dag krig mot sin egen befolkning i et nærmest sammenhengende belte fra vest til øst

Det som skjer i Blånilen har utviklet seg enda raskere. Når jeg skriver dette er sannsynligvis det bare snakk om dager, kanskje timer, før styrkene til Khartoum angriper byen Kurmuk. Rapportene vi får derfra er særdeles urovekkende. Siden ingen internasjonale NGOer, observatører eller journalister er i området er det vanskelig å få et fullt bilde av hva som skjer. Men jo mer jeg får vite jo verre ser det ut. Tusener forsøker å flykte over til Etiopia, folk kan ikke sove i landsbyene siden de er bombemål og det er økende problemer med matmangel og sykdom.

Midt i dette lover Bashir at det ikke blir snakk om forhandlinger eller hjelp til sivile. “There will be no more negotiations abroad…and we will not allow international organizations to intervene under the blanket of humanitarian assistance.»

Reklamer

One thought on “Nuba Mountains og Blånilen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s